Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2012 20:02 - За ума!
Автор: zabavnoto Категория: Забавление   
Прочетен: 1170 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.01.2012 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ето някои полезни съвети да развием потенциала на мозъка си!


Тренирайте паметта и развийте способностите на мозъка си!

Дори и да ви е трудно да повярвате, добрият, качествен сън, както и социалните контакти с различни групи от хора наистина развиват вашата памет.

Ако разчитате на себе си и собствените си умения вие можете незабавно да изпробвате някой от техниките, които ще ви препоръчаме в настоящата статия. Тяхната ефикасност ще способства за развитието на мозъка ви без да ви принуждава да разрешавате сложни математически дефиниции или логически задачи, които само биха ви навлекли главоболие.

Ограничете консумацията на алкохол

Ако пиете алкохол умерено, това само може да има положителен ефект върху състоянието на вашия организъм и да ви предпази от множество нежелани здравословни проблеми. Ако консумирате алкохол в по-големи количества, то тогава негативният ефект върху капацитета и потециала на вашия мозък със сигурност няма да закъснее.

Колкото повече алкохол консумирате, толкова по-голяма вреда нанасяте на вашата нервна система и в частност на цялата мозъчна дейност. Нещо повече, алкохолът уврежда значително и паметта, ето защо внимавайте, не прекалявайте с пиенето!

Убедете се, че спите пълноценно

Вашият мозък се нуждае от голямо количество енергия, за да функционира нормално. Сънят стимулира паметта и способства активността и ефективността в работа на мозъка при преработването и усвояването на потока от информация.

За добър сън:
  • избягвайте леките задрямвания по време на деня, лягайте си вечер по едно и също време, същото е валидно и за сутрешното събуждане.
  • бъдете активни през деня, избягвайте обаче физическата активност вечер, защото тя би могла да възпрепятства заспиването ви.
  • не яжте прекалено много вечер и избягвайте консумацията на продукти съдържащи кофеин в късните следобедни часове.
  • преди да заспите препоръчваме да освободите съзнанието си чрез четене на интересна книга или слушане на релаксираща музика
Внимавайте с лекарствата, които приемате

Химикалите, които замърсяват околната среда също оказват своето негативно влияние върху човешкия организъм. Те могат да бъдат много опасни за здравословното състояние. Вие не можете да избегнете досега с вредни субстанции, които за съжаление изобилстват в средата, която живеем.

Единственото, което е по силите ви е да внимавате за качеството и произхода на храната и напитките, които консумирате. Избирайте здравословни храни, не забравяйте да следите производителя и начина на производство.

Екологично чистото производство или т.нар. „органик” храни трябва да бъдат водещ критерий при избора ви. Не забравяйте, че качеството на храната, която приемате се отразява и на мозъка ви и неговата дейност.

Тренирайте паметта и мозъка

Това не означава, че трябва да четете по цял ден книги или да се занимавате с решаването на сложни логически загадки или математически задачи.

Изпълнението на няколко лесни упражнения могат да способстват за стимулирането на мозъчната активност и разбира се за оптимално разгръщане капацитета на мозъка. Чрез тях бихте могли да създадете нови връзки и форми на асоциативност между различните части на мозъка, нещо което подпомага паметта.

Същността на тези упражнения е изпълнението на ежедневни активности по различен начин:

  • например, сложете часовника си на другата ръка.
  • облечете се или се изкъпете на тъмно.
  • измийте си зъбите с другата ръка, противоположната на тази, която използвате обикновено
Внесете разнообразие в живота си

Поддържането активността на мозъка изисква практикуването на разнообразни упражнения и консумацията на различен тип храни. Избягвайте еднообразието.

  • опитвайте се да разнообразите храненето си с консумиране на разнообразни ястия, специалитети, храни от различни национални кухни,
  • вместо да посещавате груповите часове по аeробика редовно, по-добре от време на време за разнообразие отидете да побягате
  • прекарвайте повече време с малки деца
Стремете се да трупате нови знания и разнообразен опит

Тези от нас, които са били по-любопитни по време на детството си запазват това по-високото ниво на активност и в зрелия период. Именно, поддържането активността на мозъка, блокира бързото му остаряване.

Ето защо, разширяването обсега на нашите познания, постоянното натрупване на нови знания се оказва от изключително значение.

Четенето на книги, записването на курсове за изучаване на чужди езици или курсове свързани с обучение за свирене на някакъв музикален инструмент оказват своето влияние върху развитието на мозъка в детските години и съответно за състоянието му в зряла възраст.

Не забравяйте, никога не е прекалено късно! Тези, които са започнали да тренират мозъка си някъде към седемнадесет годишни със сигурност ще пожънат големи успехи в по-напреднала възраст .

Прекарвайте част от свободното си време в добра компания

Психолозите имат доказателства, че говоренето има всъщност положителен ефект върху паметта и върху цялостното функциониране на мозъка.

Дори десет минутен диалог може да окаже благотворно влияние върху развитието и разгръщането на вашите интелектуални способности по начин и сила подобни на тези, които се използват в изложените по-горе упражнения.

Ето и линк да видим как сте!Секи може да напипише колко му е резултата!Приятно попълване!
---> http://myrzime.com/dodosquiz/dodosquiz.php?n=1



Тагове:   мозък,   тест,   памет,   интелект,   развий,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zabavnoto
Категория: Забавление
Прочетен: 82224
Постинги: 40
Коментари: 7
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930